Vær klar til næste skybrud
Dine tagrender og nedløbsrør er helt afgørende for at lede vandet effektivt væk. Det behøver ikke at være kompliceret og dyrt at sikre dit hus mod det danske klima og de store regnskyl. Du kan selv gøre en masse nu og her for at være godt forberedt. Tjek og vedligeholdelse af dine tagrender og nedløbsrør er alfa omega. Vi har samlet nogle af de bedste råd.
1. Tagareal og størrelsen på tagrender og nedløbsrør skal passe sammen
Helt overordnet er det vigtigt, at dine tagrender og nedløbsrør har en afvandingskapacitet, der kan klare vandet fra tagets areal. På et standard parcelhus på 140 m2 skal du f.eks. have Plastmo Tagrender i str. 11 og nedløbsrør Ø75 mm. Tjek at dine tagrender har den nødvendige kapacitet med tagrendeberegneren.
2. Tagrender skal sidde korrekt
For at opsamle og lede mest muligt vand væk, skal dine tagrender være placeret cirka 1/3 under tagpladen og 2/3 i det fri.
3. Tagrender skal have den rigtige hældning
Det er vigtigt, at forkanten på dine tagrender ligger en anelse lavere end bagkanten. Stopper tagrenderne til, vil vandet dermed løbe udover tagrenden og væk fra huset. Desuden skal tagrenden have et fald på 2-3 mm pr. m. ned mod afløbsrøret. Du kan evt. selv forsigtigt bøje rendejernene, så hældningen bliver korrekt.
4. Hold tagrender og nedløbsrør rene for blade og slam
Efterse og rens dine tagrender med jævne mellemrum. Brug evt. en børste til at få fastgroet skidt væk med. Skyl tagrender og nedløbsrør godt med vand.
5. Hold riste og dræn rene for blade, sand og småsten
Linjedræn og riste i belægningen rundt om hus og garage osv. skal holdes rene. Har du meget sand på grunden eller meget bevoksning, skal du tjekke drænene og ristene med jævne mellemrum.
6. Tagrender og nedløbsrør skal være tætte
Utætheder opstår typisk i samlingerne på tagrender og nedløbsrør. Tjek samlinger en gang om året og vær særlig opmærksom på tagrender i metal, som med tiden kan tære.
7. Hold brønde og sandfang rene for blade, sand og småsten
Husets sandfang og brønde opsamler og viderefører det vand, som kommer fra tagrender og nedløbsrør. Rens dem med jævne mellemrum. Der skal kunne ses et vandspejl i bunden af brønden uden skidt og blade i.
8. Belægning skal hælde væk fra huset
De faste belægninger ved hus og have skal hælde væk fra huset for at undgå, at vandet samler sig ved husets sokkel og evt. løber ned i kælderen. En god tommelfingerregel er, at hældningen mindst skal være 10 millimeter pr. meter på terrasser og 25 millimeter pr. meter på indkørsler. Ved afløb kan du tjekke hældningen ved at bruge en lille bold, der gerne af sig selv skal trille ned mod risten. Har du meget flisebelægning, er linjedræn en stor fordel, fordi de leder de store vandmængder væk hurtigt og effektivt.
9. Højvandslukke
Hvis du har et toilet i kælderen og før har oplevet oversvømmelse, kan et højvandslukke være en mulighed. Højvandslukkeren installeres af en kloakmester i afløbet til kælderen og har en indretning med to klapper, der slipper spildevand ud af huset men ikke ind igen.
10. Genbrug regnvand
For at aflaste kloakken under de store regnskyl kan du opsamle regnvandet fra nedløbsrørene i tønder eller tanke. Du kan dermed genbruge vandet til vanding i tørre perioder. En anden løsning er en faskine. Faskinen er et regnvandsbassin under jorden, som opsamler vandet, der så stille og roligt siver ned i undergrunden.